LATVIEŠU KLEJOTĀJI

LATVIEŠU KLEJOTĀJI

2ANNAS festivāla programmā Latvijas kinovēstures sadaļā iekļautas divas radikāli atšķirīgas filmas. Abu filmu tapšanas laiku šķir 20 gadi, kuru laikā mainījies saturs, ko iespējams ielikt jēdzienā “klejotāji.” Turklāt raksturīgi, ka abas filmas, katra savā laikā, piederēja pie sociāli aktīvu un ārkārtīgi aktuālu parādību loka. Tās katra savā, nenoliedzami mākslinieciskā veidā runā par to, kas tobrīd bija Latvijas sabiedrības karstāko diskusiju objekts. 

Kuratore: Kristīne Matīsa

 

Kinoteātris "K.SUNS" 30.09 / 18.00

BĒGUMS, Ivars Zviedris, dokumentālā filma, Latvija, 2009, 80''

Valdis un viņa gliemežotāji ir maza daļina no daudzajiem Latvijas cilvēkiem, kuru laiks ar starpstāvokļa zīmi tiks ierakstīts Latvijas vēsturē tāpat kā Padomju vai Ulmaņlaiki. Tāpat, kā iepriekšējiem laikiem, arī šim Īrijas laikam ir sava burvība un neatkārtojamība. Tāpat kā tad arī tagad paliks rētas latviešu dzimtas kokos. Gliemežotāju režīmu nosaka BĒGUMS. Kad jūra atkāpjas, viņi lasa, bet, kad uzbango - guļ. Īru jūra ir 4 reizes sāļāka par Baltijas jūru. Arī dzīve te bieži vien ir sāļāka nekā mājās. Nervu gali vaļā ir visiem. Kādam kailāki, citam jau drusku apsūbējuši no sāļā ūdens.

 

Kinoteātris "K.SUNS" 01.10 / 18.00

LATVIEŠI?!, Genādijs Zemels, drāma, Latvija, 1989, 89''

20. gadsimta 80. gadi. Lāču ģimenē lielas bēdas — tiek izvadīts Afganistānas karā bojā gājušais jaunākais dēls. Pie galda tēvs, nelaiķa atraitne un vecākais brālis ar ģimeni atceras vēstures notikumus, kuros dzimta bijusi iejaukta.

Biļetes bezrindas.lv