NACIONĀLISTI

Nacionālisti

"Jus Soli" nozīmē "zemes tiesības" - principu, pēc kura cilvēka pilsonību un tātad arī nacionalitāti nosaka viņa dzimšanas vieta. Taču globalizācijas laikmetā piederība nācijai, zemei vai sabiedrībai ir izplūdis jēdziens. Cilvēki ir kļuvuši par nevis vienas valsts vai teritorijas, bet visas pasaules iedzīvotājiem. Tomēr bailēs no savas identitātes zaudēšanas neiecietība pret svešādo saasinās un pazīstamais, vietējais tiek glorificēts. Programma "Nacionālisti" pēta, ko mūsdienās nozīmē piederība konkrētai vietai, kas to veido un kādas prasības tā izvirza pret savas kopienas locekļiem. Vai vispār ir iespējams izjust ciešu saikni ar savu dzimto vietu, ja ikdiena spiež uzturēties ne vien citā pilsētā, bet pat citā valstī. Kā jūtas un ko redz cilvēki abās nacionālisma pusēs - gan agresīvie savas zemes aizstāvji, kuru ierastajai videi draud briesmas, gan ienācēji, kuri savukārt apdraudējumu sajūt no jaunās mītneszemes pamatiedzīvotājiem. Un galu galā - vai pārspīlēts patriotisms mūsdienās nav novecojis un kļuvis par absurdu pagātnes liecību neizbēgamo pārmaiņu priekšā?

Dace Čaure
 

Polonēze
Agnieszka Elbanowska

Polija / 2016 / dokumentālā filma / 16'


Kādā mazā poļu ciemā tiek izsludināts iedzīvotāju patriotisma jūtu radošās izpausmes konkurss. Ir tikai viens nosacījums: dalībniekiem jāiesniedz oriģināldarbs.

Mīļie dienvidi
Oliver Rendón

Meksika / 2017 / spēlfilma / 12'


Stāsts par 17 gadus vecu amerikāņu jaunieti, kurš nelegāli šķērso Meksikas robežu, pārrāpjoties sienai, bēgot no tēva rasista un cenšoties atrast savu meksikāņu mīļoto.

Kampung Tapir
Aw See Wee

Malaizija / 2017 / spēlfilma / 17'


Viesstrādniece Anne un viņas vīrs nespēj izvēlēties valsti, kurā apmesties uz dzīvi. Anne joprojām klejo, lai atrastu labāku dzīvi pati sev.

Jus Soli
Somebody Nobody (Simon Jenkins, Michael McLeod, Joshua Llewellyn)

Lielbritānija / 2015 / dokumentālā, eksperimentālā filma / 16'


Filma, kura uzsāk sarunu par melnādaino britu dzīvi - tā pārrauj paaudžu saikni un jautā, ko īsti nozīmē būt britam.

Melnā avs
Christian Cerami

Lielbritānija / 2015 / dokumentālā filma / 16'


Filma seko divu Rietumanglijas brāļu gaitām un to jauneklīgo interesei par EDL - labēji noskaņotu ielu protestu kustību pret radikālo islāmu Lielbritānijā.