Jaunumi

2009-06-01
2ANNAS 2009
INTRA HOMO
 
Sagaidot 14. 2ANNU festivālu, esam atgriezušies pie pārdomām, kādu vēlamies veidot festivāla seju, kas ir 2ANNAS un vai iespējams runāt par tādu pašieviestu terminu kā “anniskums” filmās.

2ANNAS piedzima 90os kā alternatīva filmu skate, kurā filmu studijas vadītājs Viesturs Graždanovičs centās apzināt, apkopot un parādīt toreiz vēl retās jauniešu amatieru un eksperimentālās neformālās filmas. Toreiz tika meklēti “vēl ar rutīnu neaplipušie jaunie autori -  apbruņojošies ar jaunu telpas izpratni un jaunām tehnoloģijām, kas var kļūt par jaunu pieredzi un avangardu (fr. val “priekšējā gvarde”, respektīvi, būt priekšā)”.

2009. gadā festivāls izaudzis par starptautisku kino notikumu, kas savās konkursa skatēs piedāvā jaunu profesionālu filmu veidotāju, starptautisku festivālu laureātu, filmu skolu studentu un absolventu darbus no visas pasaules, bet savās viesprogrammās meklē inovatīvo, eksperimentālo, vēl neredzēto vai sen aizmirsto pasaules kino mākslā.

Neviena ideja un pasākums ilgstoši nevar pastāvēt bez iekšējās degsmes un vēlmes kaut ko pateikt, tādēļ, atlasot filmas 2ANNU konkursa skatēm, galvenokārt, tiek meklēti filmu veidotāji, kuru darbos jūtams individuāls autora rokraksts, radošums, mākslinieciskajai idejai atbilstošs estētisks un tehnisks izpildījums, bet visvairāk – sajūta, ka bez šīs filmas autors nebūtu spējis realizēties, dzīvot  tālāk. Darbi, kuri reflektē ar pasauli un filmu veidotāja iekšējo dzīvi, darbi, kas var tapt tikai tad, kad filmu autori nav aplipuši ar rutīnu vai kompromisiem. Tas arī ir “anniskums”. Tāds ir ideāls. Taču sadarbība neapšaubāmi prasa kompromisus.

Šobrīd esam vienīgais īsfilmu festivāls Latvijā. Mūsu mērķis ir popularizēt Eiropas un pasaules jauno filmu veidotāju kino kā zināmu alternatīvu multiplex kino teātru produktiem. Tāpat gribam ieraudzīt Baltijas filmu mākslas attīstību un tendences pasaules kontekstā, vēlamies popularizēt Baltijas reģionā tapušos filmu veidotāju darbus, radot piemērotu vidi – platformu jaunu ideju un kopprojektu attīstīšanai.

Pērn, 2ANNU viesprogrammas veltot sociālpolitiskajam kino, pētījām filmas kā mēdija lomu, atspoguļojot sociālos procesus, kas notiek mūsdienu sabiedrībā un izmaiņas, kas skāra pasaules nācijas, piedzīvojot politiski ekonomiskas pārmaiņas. Šogad pētām cilvēku, tā izveidotos un sev uzspiestos nosacījumus, iekšējos augoņus, kuri izlien virspusē eksistenciālu pārdomu rezultātā. Jauni meklējumi un filozofiskas pārdomas, ielūkošanās cilvēka dziļākajos vērtību pārvērtēšanas procesos. Svētā Skaivolkera cīņa par cilvēcību.

2ANNAS 2009 meklē sviedrus, asinis un atklāsmes, uzplēstas brūces, dziļākas dimensijas un dvēseli. 2ANNAS meklē kino, kas runā pats par sevi, kino, kas ir veidots telpā un laikā, iekšējā vai ārējā – tam nav nozīmes. Kino, kas kā mēdijs spēj nest informāciju par vidi, kurā esam, bijām vai būsim. Neatbalstām konstrukcijas un uzticamies īstai mantai! Mēdzam piemiegt acis uz tehniskām nepilnībām, bet ne radošu tuvredzību. Eksperiments ir tas, kas liek mums ekstāzē ievaidēties, tuvināšanās mākslai – iekliegties.

2ANNAS
2010-10-01 FESTIVĀLA 2ANNAS RUDENS TŪRE LATVIJĀ 04.09.-18.11.2010 Vairāk » 2010-01-04 2ANNAS 2010 balvu fonds / Ģenerālsponsors HANNU PRO Vairāk »